Få bort flytningar

Sekretion från underlivet är ett naturligt förekommande fenomen. Vätskan som utsöndras är en del av kroppens skydd mot infektioner och utan det skulle underlivet vara extra sårbart för bakterier eller svamp. Flytningar blir sällan ett besvär förrän de förändras som att de kommer oftare, blir rikligare eller börjar lukta illa. Hur besvärande flytningar åtgärdas beror främst på vad det är som orsakar dem. Hos onlineläkaren kan du snabbt få råd och rätt medicin för dina specifika besvär.

Åtgärda besvärande flytningar
Vilken åtgärd som är lämplig är helt beroende på den bakomliggande orsaken. Tänk på att flytningar är väldigt föränderliga och det är högst individuellt vad som är kan kallas “normala flytningar”. Även om inget är fel skiljer sig utsöndringen från slidan beroende på vilken tid det är i månaden. Flytningarna ökar under delar av kvinnans cykel, och i samband med ägglossning och menstruation är de rikligare än normalt. Strax före eller efter mens kan flytningarna bli lite brunaktiga på grund av lite mensblod i slidan. Det är därför ingen orsak till oro om utsöndringarna periodvis blir rikligare eller lätt brunfärgade, oftast räcker det med att vänta för att det ska rätta till sig själv.

Om flytningarna är ovanligt kraftiga en längre period än en menstruationscykel kan det beror på antingen förändringar i kroppen, sjukdomar eller infektioner.
Naturliga förändringar kan vara exempelvis förändrad hormonbalans eller i samband med graviditet. Om östrogennivåerna ökar brukar det ger mer och tunnare flytningar. Under graviditeten utsöndras det mer flytningar än normalt. Färg och doft brukar inte förändras särskilt mycket. Naturliga förändringar kan inte åtgärdas på något särskilt sätt förutom att antingen vänta tills allt blir som vanligt igen eller konsultera läkare för att undersöka varför hormonbalansen förändras.

Om flytningar avviker från det normala mönstret och dessutom ändrar färg och doft kan det vara tecken på infektion eller sjukdom. För att åtgärda besvärliga flytningar som orsakas av infektioner eller sjukdomar bör man bota sjukdomstillståndet. Ett par åkommor som kan bland annat orsaka besvärliga flytningar är bakteriell vaginos, svampinfektion, trikomonasinfektion samt livmoderinfektion.

Bakteriell vaginos är bland de vanligast förekommande underlivsbesvären hos kvinnor. Typiska symtom är illaluktande flytningar som antar en grå, vit eller grågul färgton. Bakteriell vaginos är en ofarlig infektion som orsakas av bakteriell obalans. Den brukar läka ut av själv inom ett par veckor. Det finns även två bra behandlingsalternativ för den som inte vill eller orkar vänta. Receptfria medel återställer balansen i bakteriefloran och tar effektivt bort illaluktande flytningar. Om receptfria medel inte fungerar kan bakteriell vaginos behandlas med bland antibiotika.

Typiska symtom på svampinfektioner är vitaktiga gryniga flytningar. Andra vanliga symtom är bland annat klåda samt irriterade slemhinnor. Flytningar ändrar oftast inte doft, men kan i vissa fall lukta lätt syrligt. Svampinfektioner kan botas med hjälp en eller två kurer med svampdödande receptfria läkemedel. Ett annat alternativ är att vänta till kroppen läker ut infektionen av sig själv, vilket kan ta en vecka eller två. Om du inte blir bättre efter två behandlingar bör du kontakta läkare för vidare utredning.

Livmoderinfektion ger oftast många symtom samtidigt. Flytningarna blir rikligare, illaluktande och tjockflytande. Sekretets färg ändras till gul eller grönaktig ton. I samband med livmoderinfektion får de flesta även feber och magont. Sjukdomen behandlas med antibiotika och det rekommenderas att kontakta läkare för utredning och behandling.

Trichomonasinfektion är en bakterieinfektion som ger påtagligt illaluktande flytningar. Färgen antar gula eller gröna färgtoner. Flytningarna kan vara skummiga. Andra symtom är svullna och röda slemhinnor i slidan. Det kan även förekomma små blödningar i slemhinnorna. Trichomonasinfektion behandlas med antibiotika och det är oftast bäst att kontakta läkare för korrekt diagnos och behandling.