Illaluktande flytningar

Flytningar som börjar lukta illa kan bero på många orsaker. Om flytningarna förändras och börjar bli illaluktande beror det oftast på bakteriella obalanser eller infektioner.

Varför luktar det?
Flytningar luktar i normala fall inte särskilt mycket, men i samband med bakteriella obalanser eller infektioner som påverkar slidans bakterieflora förändras sammansättningen i sekretet. När den normala bakteriefloran förändras påverkas lukten på slidsekretet. Doften kan förändras som att lukta ruttet eller få en lukt som påminner om gammal fisk. Ta reda på här om du har bakteriell vaginos och vad du behöver för medicin.

Besvär och infektioner som kan ge illaluktande flytningar

  • Bakteriell vaginos är förmodligen den vanligaste anledningen att få illaluktande flytningar. Det är en ofarlig åkomma som orsakas av att slidans naturliga bakterieflora förändras.
  • Typiska symtom på bakteriell vaginos är illaluktande flytningar vars doft påminner om dålig fisk. Flytningarna kan bli mer rikliga och tunna samt färgen kan skifta från grå till gulaktiga färgtoner.
  • Bakteriell vaginos går nästan alltid över av sig själv, men det kan ta ett par veckor. Besvären kan även åtgärdas med receptfria läkemedel som återställer slidans bakterieflora eller antibiotika. Om besvären behandlas med antibiotika finns det stor risk att besvären återkommer, det är ca 50% risk att obalansen återuppstår inom en månad.
  • Trikomonasinfektion är en sexuellt överförbar infektion där ett av symtomen är illaluktande flytningar med en grön eller gulaktig färgton. Flytningarna kan även vara svagt blodblandade eller har små luftbubblor i sig. Ett annat vanligt symtom är sveda i underlivet.
  • Infektionen behandlas med antibiotika och om du har misstänkta symtom på trikomonasinfektion bör du kontakta läkare för diagnos och behandling
  • Vanliga sexuellt överförbara infektioner som klamydia och gonorré kan ibland vara orsaken till illaluktande flytningar och andra symtom som påminner om bakteriell vaginos.
  • Det är dock svårt att veta om det är klamydia eller gonorré eftersom många smittade är symtomfria. Vilka symtom som visar sig är dessutom väldigt individuellt varierande, så det är svårt att bara utifrån observerade symtom veta om du har klamydia eller gonorré. Om du upplever misstänkta symtom är det säkraste sättet att få en säker diagnos att testa sig för sjukdomarna. Ett läkarbesök rekommenderas därför för säker diagnos och korrekt behandling.
  • Livmoderinfektion eller äggledarinfektion ger bland andra symtom rikliga, illaluktande och tjockflytande flytningar. Vätskan antar gula eller gröna färgtoner. I samband med en livmoderinfektion brukar allmäntillståndet påverkas. Drabbade kvinnor känner sig sjuka och får oftast feber och ont i magen.