Vita Flytningar

Flytningar är slidsekret som då och då utsöndras från slidan. Vätskan kan se lite olika ut beroende på vart i menstruationscykeln kvinnan befinner sig . På grund av hormonell påverkan får slidsekretet varierande utseende och konsistens. Vitaktiga flytningar kan även vara ett tecken på pågående infektion.

Naturliga anledningar
Vita eller vit-gulaktiga flytningar är ett vanligt utseende på slidsekretet. Flytningar kan ofta anta en vitaktig nyans, men är särskilt förknippad med den första fasen i menstruationscykeln innan ägglossning. Under denna fas är östrogenproduktionen hög. Flytningarna brukar då vara rikliga, lite tjocka får en vitaktig färg. Sekretet ändrar utseende strax innan ägglossning till ett tjock, genomskinlig vätska som påminner om äggvita.

Vita flytningar kan även vara ett tecken på att du är gravid. Typiska flytningar i samband med graviditet är tunna mjölkaktiga flytningar med mild doft. Sekretet är ofta klart i färgen, men när utsöndras utanför kroppen ser vätskan vit ut. Det är ganska vanligt att flytningarna ökar under gravidteten, över 40% av alla gravida upplever en ökning av flytningar under graviditeten.

Svampinfektion
Svampinfektion i underlivet är ett av de vanligaste underlivsbesvären hos kvinnor. Hela tre fjärdedelar eller mer uppskattas att ha minst en svampinfektion någon gång i livet. Svampinfektioner är en ofarlig infektion av hudsvampar som exempelvis Candida Albicans men kan ge obehagliga symtom. Typiska symtom är vita gryninga flytningar som kan likna keso. Doften ändras inte nämnvärt men kan få en syrlig doft. Det är ganska lätt att behandla svampangrepp i underlivet, en eller två kurer med receptfria svampdödande medel är oftast tillräckligt. Om det inte blir bättre efter två behandlingar bör du kontakta läkare för vidare behandling.